Afyonkarahisar'da Hava Kirliliği Rüzgar ve coğrafya ilişkisi İNVERSİYON

   
      Afyonkarahisar merkezinde özellikle kale civarındaki eski yerleşimlerde rüzgar hızı genellikle düşük gözlenmektedir. Bu durumun en büyük sebebi eski yerleşimin içine kurulmuş olduğu ve hatta ilk zamanlarda rüzgarı kestiği için tercik edilen hıdırlık tepesi sırtlarıdır. kenti "C" şeklinde saran sırt rüzgar akışını büyük oranda azaltmaktadır.
      Rüzgar hızı bizi ilgilendirmez diye düşünmeyin lütfen. Bizim için Rüzgar hızı çok önemli. Zira hava kirliliğinde en büyük etkenlerinden biri hareket etmeyen rüzgarla yer değiştirmeyen hava katmanlarıdır. Hatta 1952 yılında Londra’da kükürdioksit, sis ve dumanın karışımı ile oluşan kirli hava tabakası şehrin üzerini kaplamış ve 4 gün içinde yaklaşık 4000 kişinin ölmesine neden olmuştur. Devamında başlayan bir rüzgarla hava tabakası dağılmış ve ölümler durmuştur. 
      Rüzgar hızına bağlı olarak özellikle yamaçlarda kurulu kentlerde sık karşılaşılan ve kent üzerindeki havanın değişmeden kalması ve sürekli kirlenmesi sonucu havayı solunamaz derecede kirleten coğrafik olaya sıcaklık terselmesi yada inversiyon (enversiyon, enverziyon) denilmektedir. 
     Afyonkarahisar coğrafi konumu yüzünden kış aylarında sürekli inversiyon riski yaşamaktadır. Bununla ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve gelecek saatleri gösteren  inversiyon Risk Haritası için tıklayınız. Aynı sayfadan inversiyon Hakkında daha fazla bilgiye de ulaşabilirsiniz. 

      
      
      Afyonkarahisar kentinde ayrıntılı ölçüm sonuçları olmamakla birlikte ovaya açılan Uydukent, Sahipata benzeri mahallelerde rüzgar hızı daha yüksek iken tepe eteklerinde ve arada kalan Çavuşbaş, Olucak, Mısri, Sümer ve civar mahallelerinde rüzgar hızı düşük gerçekleşmektedir. Bunun sonucu olarak ovada yer alan yaşam alanlarında oluşan baca gazları rüzgarla taşınmakta, hıdırlık ve civarında yer alan kesimlerde ise baca gazlarının taşınması (temizlenmesi) çok yavaş olmaktadır. 

      Yukarıdaki resimde yanma sonucu oluşan dumanın yükselemediğini ve yatay yayıldığını mavi ok yönündede çok düşük hızlı bir rüzgar bulunduğunu aslında durumun klasik bir inversiyon durumu olduğunu görüyoruz.
      Ek bilgi olarak İlimiz Türkiyem'deki az rüzgarlı alanlardan birinde yer alıyor. Bu durumla ilgili ayrıntılı bilgi ve hatita MGM sayfasından görülebilir. Tıklatınız.

0 yorum:

Yorum Gönder